NOVOSTI
 
Održan 7. Sajam poslova u Kutini
 
30.10.2014.
Na sajmu je prisustvovalo oko tisuću nezaposlenih osoba uključujući i naše korisnice, koje su izravno mogle komunicirati s 28 poslodavaca različitih djelatnosti.

Na Sajmu je sudjelovala i udruga Mine Aid te predstavila projekt i ostvarene rezultate kroz prezentaciju na okruglom stolu „OsnaŽena – edukacijom do zaposlenja“ te kroz izložbeni pult gdje je djelila brošure te informirala posjetitelje o provedenim aktivnostima i značaju istih za socijalno uključivanje i podizanje konkurentnosti na tržištu rada.

FOTOGALERIJA...

Sajam poslova u Kutini
 
15.10.2014.

Udruga Mine Aid zajedno s partnerom HZZ Područni ured Kutina vas poziva 23.10.2014. na Sajam poslova u Kutini koji će se održati u Športskom centru Kutina s početkom u 10:00h.

Udruga će u okviru projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“ sudjelovati na Sajmu kroz informativni pult u velikoj dvorani te kroz sudjelovanje na okruglom stolu naziva „OsnaŽena- edukacijom do zaposlenja“ gdje će se predstaviti tijek i rezultati cjelokupnog projekta.

SAJAM POSLOVA

Naša Slađana Pribilović pronašla je posao u trgovini Textile House u Sisku
 
24.07.2014.

Naša korisnica Slađana Pribilović nakon uspješno završene edukacije za računalnog operatera pronašla je posao u tvrtci Textile House u Sisku. Inače, gimnazijska maturantica, njegovateljica, a sada i računalna operaterka u ovoj trgovini radi kao prodavačica, a povremeno obnaša dužnost i zamjenice voditeljice smjene.

Slađana navodi da su joj u radu značajna i iznimno korisna stečena informatička znanja koja koristi svakodnevno u komunikacijski s drugim poslovnicama, dobavljačima i drugim subjektima. Trgovina radi cijeli dan, tako da Slađana radi u smjenama. Vrlo je zadovoljna poslom, radnim okruženjem i plaćom koju ostvaruje.

FOTOGALERIJA...

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE „VILA ENNA“ U PETRINJI
Naša Sanela Kalc pronašla je posao u Domu Vila Enna u Petrinji
 
22.07.2014.

Kako je potkraj svibnja ove godine bilo i najavljeno u emisiji „I to je život“ na Petrinjskom radiju i objavljeno na Portalu 53 (http://www.petrinjskiradio.hr/emisije/i-toje-zivot/518-osnazivanjem-i-edukacijom-do-socijalne-ukljucenosti ) naša korisnica Sanela Kalc nakon uspješno odrađene prakse u sklopu edukacije za njegovateljicu u Dom za starije i nemoćne osobe „Vila Enna“ u Petrinji u istoj ustanovi je i zasnovala radni odnos.

Dom Vila Enna je dom za starije i nemoćne osobe koji djeluje nešto više od dvije godine, a skrbi o 20-tak pacijenata. Vila Enna jedino je mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji koja osim bolnica pruža kvalitetnu palijativnu skrb oboljelim pacijentima. Vlasnici ovog Doma su Andrea Strižak i Miljenko Strižak. dr. med. spc. neurolog.

Vlasnici su zadovoljni Sanelinim radom i opisuje je kao marljivu i odgovornu osobu koja je predana poslu i vrlo kvalitetnog pristupa prema starijim osobama, a njezine kvalitete su uočili tijekom obavljanja praktičnog rada što je i rezultiralo odlukom o zapošljavanju.

Sanela je iznimno zadovoljna radnim kolegama i radnom atmosferom, opisuje da je puno toga naučila i da jednostavno uživa u tom poslu i veseli se svakom danu kada odlazi na svoje radno mjesto.

DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE „ZLATNE GODINE“ U KUTINI
Naša Mirela Dološ pronašla je posao u Domu „Zlatne godine“
 
22.07.2014.

Dom za starije i nemoćne osobe „Zlatne godine“ u Kutini djeluje i uspješno posluje sada već punih 10 godina. U Domu su zbrinute pokretne, teže pokretne i nepokretne osobe. Kapacitet Doma je 50 osoba, a u njemu su smješteni korisnici s raznih područja Hrvatske.

U Domu „Zlatne godine“ u Kutini zaposlena je korisnica Mirela Dološ. V.d. ravnateljica Milica Vujić navodi da je Mireline sposobnosti i marljivost po čemu se je i isticala između ostalih polaznica uočila još u vrijeme pohađanja praktične nastave u okviru izobrazbe za njegovateljice. Uočila je Mirelinu blagost i smirenost, kvalitetan pristup čovjeku, sklonost učenju i timskom radu.

„S obzirom da je uvijek bila u pokretu, nešto radila i brzo postajala samostalna u radu – Mirela je dobila priliku da radi i zaradi svoju plaću, dakle, dobila je posao i tako postala član obitelji Doma „Zlatne godine“ – navodi v.d. ravnateljica Vujić.

OBITELJSKI DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE „VITA“ U NOVSKOJ
Naša Goranka Matoš pronašla je posao u Obiteljskom domu „Vita“
 
22.07.2014.

Dom „Vita“ djeluje i uspješno posluje punih 7 godina i prvi je ustrojen privatni dom na širem području Novske. Kapaciteta je za 18 korisnika i uglavnom se radi o korisnicima koju su nepokretni s razvijenim degenerativnim promjenama. Vlasnica Obiteljskog doma Katarina Musić navodi da je nadalje zainteresirana za razvijanje Doma u smjeru zbrinjavanja palijativnih bolesnika.

Uz vlasnicu Doma zaposlene se u jedna medicinska i dvije njegovateljice. Katarina Musić navodi da naziv „obiteljski dom“ zaista i znači da se u njemu svi ponašaju i žive kao jedna velika obitelj jer to znači i zajednički život pod istim krovom.

Naša korisnica Goranka Matoš je zaposlena kao njegovateljica u ovom Domu kao zamjena za ljetni period, ali s daljnjim popunjavanjem kapaciteta Doma postoji mogućnost i trajnijeg zapošljavanja. Kako navodi vlasnica Musić „Ja sam putem Zavoda za zapošljavanje objavila potrebu za radnicom i Goranka se javila. Pokazala se kao marljiva osoba koja zna svoj posao i tako sam je zaposlila“.

Na ovom susretu bila je i Monika Šporčić Harak, dipl. novinarka s Radio postaje Novska koja je medijski pratila ovu pozitivnu životnu priču – razgovarala je s korisnicom Gorankom Matoš, vlasnicom Doma Katarinom Musić i Dašom Poredoš Lavor iz našeg mobilnog ureda.

Kako je i sama novinarka Šporčić Harak istaknula – „Ovo je važan događaj za našu lokalnu zajednicu – nakon završene izobrazbe samohrana je majka našla posao u svojoj životnoj sredini, a posao će joj omogućiti i bolju životnu egzistenciju. Bilo bi lijepo čuti još ovakvih pozitivnih priča.“

PODJELA UVJERENJA ZA ECDL SPECIJALISTICE
 
22.07.2014.

Sve korisnice koje su u okviru programa informatičkog opismenjavanja upisale drugi stupanj za ECDL specijalistu uspješno su odslušale predavanja te položile sve ispite. Sukladno navedenom dodijeljena su im uvjerenja kao i međunarodne diplome koje potvrđuje Hrvatski informatički zbor. Damir Šljivar predstavnik POU Algebra izrazio je zadovoljstvo aktivnošću i angažmanom korisnica!

POSJET JASENOVCU
 
22.07.2014.

Dana 16.07.2014. godine u Općini Jasenovac organiziran je susret naših korisnica s načelnicom Općine Jasenovac Marijom Mačković te predsjednikom Udruge mladih Komarac iz Jasenovca Goranom Dragić.

Svrha susreta bila je upoznavanje predstavnika lokalne zajednice i civilnog sektora s našim korisnicama, te predstavljanje programa već postojećih subjekata u zajednici koji bi mogli koristiti stečena znanja i vještina naših korisnica.

Načelnica općine Jasenovac istaknula je mogućnost širenja broja korisnika usluga pomoći u kući što bi moglo rezultirati i novim zapošljavanjem prije svega njegovateljica.

Djelatnice Udruge Mine Aid iskazale su zadovoljstvo i zahvalnost načelnici i Općini Jasenovac što su omogućili rad u njihovim prostorima sukladno potrebama projekta.

Susret u Novskoj
 
14.07.2014.
Dana 9. srpnja 2014. godine u lokalnom mobilnom uredu u Novskoj korisnice projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“ s područja Grada Novske okupile su se kako bi primile završna uvjerenja o osposobljavanju za njegovateljice.

Cijeli susret pratila je Monika Šporčić Harak, dipl. novinarka s Radio postaje Novska. Korisnica Gordana Kocijan dala je izjavu za Radio Novsku u kojoj je iskazala zadovoljstvo ostvarenom edukacijom i sudjelovanjem u Projektu.

Također susretu je prisustvovao i Željko Gašparović koji uređuje gradski portal www.novka.hr, a kojeg je posebno dojmila priča korisnice Kaje Kaurin koja je pomogla svojoj kolegici Goranki Matoš, nezaposlenoj i samohranoj majci troje malodobne djece predškolskog uzrasta - da dobije posao njegovateljice na zamijeni tijekom ljetnog perioda u Domu „Vita“ u Novskoj.

Dodijeljene potvrde o osposobljavanju u Kutini i Sisku
 
14.07.2014.

Dana 12.06.2014. korisnicama projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“ koje su uspješno završile edukaciju za njegovateljice dodijeljene su potvrde.

S navedenom edukacijom korisnice postaju konkurentnije na tržištu rada te su pojedine već ostvarile prve razgovore s potencijalnim poslodavcima.

VOLONTERSKA AKCIJA „JEDNO DIJETE, JEDAN CVIJET“
 
18.06.2014.

Dana 11. lipnja u Dječjem vrtiću Sisak Novi organizirana je volonterska akcije „Jedno dijete, jedan cvijet“ u kojoj su sudjelovale i naše korisnice koje volontiraju pri udruzi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“. Zajedno s djecom uređivale su okoliš ovog vrtića. U ovoj aktivnosti je sudjelovala i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, pa ju je naša djelatnica lokalnog mobilnog ureda mr. sc. Daša Poredoš Lavor u kratkim crtama upoznala s daljnjim tijekovima projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“. Gradonačelnica je pohvalila rad volonterki i izrazila vjeru da će sve one biti uspješne na tržištu rada, kao i želju da se što prije zaposle u struci za koju su se i obrazovale.

Svim sudionicima ove volonterske aktivnosti djeca, ravnateljica Ljubica Ivšić i odgajatelji Dječjeg vrtića Sisak Novi zahvalili su na sudjelovanju u akciji „Jedno dijete, jedan cvijet“ – uz prigodnu okrjepu i osvježenje.

FOTOGALERIJA...

GOSPODARSKA KOMORA – ŽUPANIJSKA KOMORA SISAK
 
18.06.2014.

Nema razvoja bez razvoja gospodarstva. Nema razvoja gospodarstva bez aktivnog socijalnog kapitala (ljudi). Stoga su dana 5. lipnja naše korisnice posjetile Gospodarsku komoru– Županijska komora Sisak. U Županijskoj komori primila ih je direktorica Brankica Grd, dipl. eoc. sa suradnicima Kristinom Grabovica iz Odsjeka Centra za EU i Dragoslavom Krnjajić iz Odsjeka Centra za poduzetništvo, investicije i tehnološki razvoj.

Gospodarska komora – Županijska komora Sisak osnovana je 1870. godine kao Trgovinsko-obrtnička komora sa sjedištem u Vojnom Sisku. Županijska komora Sisak danas je sastavni dio Hrvatske gospodarske komore u čijem sastavu je 20 županijskih regionalnih komora utemeljenih prema Zakonu o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Odluci o osnutku županijskih regionalnih komora. Djeluje na području Sisačko-moslavačke županije i zastupa interese njenih članica registriranih pri Trgovačkom sudu (pravni subjekti). Od predstavnika iz poduzeća Sisačko-moslavačke županije bira se Gospodarsko vijeće koje razmatra, rješava ili pokreće rješavanje pitanja od interesa za gospodarstvo ovog područja.

Svakodnevne usluge koje pružaju stručne službe u Županijskoj komori Sisak proizlaze iz zadataka i poslova određenih Statutom HGK: kretanja i tendencije u gospodarstvu županije (industrijska proizvodnja, vanjskotrgovinska razmjena); odnosi s inozemstvom i promocija gospodarstva županije (organiziranje poslovnih susreta i nastupa na sajmovima); poticanje i razvijanje malog poduzetništva (poslovne ideje, poslovni planovi, kreditne linije); poslovne informacije (baza podataka o poduzećima, burze roba, usluga i otpada) i izdavanje potvrda, uvjerenja i dozvola.

Direktorica Grd i suradnici za naše korisnice su pripremili obilje korisnih sadržaja, informacija i pisanih materijala. Tako smo mogli saznati koji je postupak osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), upoznali smo se s radom Agencije HITRO.HR, uvjetima otvaranja obrta, te iznosima mjesečnih doprinosa obrtnika koji plaćaju porez na dohodak i onih koji plaćaju u paušalnom iznosu, potporama za samozapošljavanje, te aktualnom potporom za samozapošljavanje koja je namijenjena svim osobama bez ograničenja staža osiguranja ili radnog iskustva, zanimanja ili kvalifikacije pod nazivom „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“. Visina ove subvencije je 25.000 kuna.

Sve nazočne korisnice dobile su i zanimljivu kuharicu Autohtona jela Sisačko-moslavačke županije, a direktorica Grd im je poručila da u svakom slučaju daljnjih poduzetničkih aktivnosti koje budu same osmislile ili što ih drugo budu zanimalo uvijek se mogu obratiti stručnjacima Županijske komore za konzultacije, pomoć, savjet, prijedlog ili sl.

Mr. sc. Poredoš Lavor iz našeg mobilnog ureda predala je direktorici Županijske komore Sisak Brankici Grd, dipl. eoc. CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta.

Više o Gospodarskoj Komori – Županijskoj komori Sisak možete saznati na http://www.hgk.hr/category/zk/sisak

FOTOGALERIJA...

Korisnice projekta informirale premijera o projektnim aktivnostima
 
18.06.2014.

Dana 4. lipnja na Dan Grada Siska i zaštitnika grada Svetog Kvirina udruga Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u kojoj volontiraju naše korisnice primila je Pohvalu Gradskog vijeća Grada Siska za humanitaran rad posebice u području pomoći i podrške marginaliziranim skupinama stanovništva. Na svečanosti su sudjelovale i naše volonterke koje su zajedno s djelatnicom ureda mr. sc. Dašom Poredoš Lavor u kratkim crtama informirale premijera Zorana Milanovića o ciljevima i aktivnostima, te volonterskim zadacima u okviru projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“, nakon čega je uslijedilo i zajedničko fotografiranje.

AGENCIJA LOKALNE DEMOKRACIJE SISAK
 
17.06.2014.

Važna sastavnica našeg Projekta je upravo volontiranje i poticaj građanskog aktivizma. Stoga su naše korinice posijetile Agenciju lokalne demokracije u Sisku dana 5. lipnja 2014. godine.

Agencija lokalne demokracije Sisak (ALD Sisak) je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 1996. godine kao pilot projekt Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe s ciljem potpore razvoju lokalnih demokratskih procesa i promoviranje ljudskih prava i aktivnog građanstva. Djeluju koristeći specifičnu metodologiju multilateralne decentralizirane suradnje u partnerstvu s lokalnom i regionalnom samoupravom i udrugama u i izvan Hrvatske. Od 2006.g. djeluju kao domaća udruga. ALD Sisak je članica Asocijacije Agencija lokalne demokracije. ALD broji 146 članova iz 23 europske države - lokalne i regionalne vlasti, udruženja lokalnih vlasti, udruge i pojedince.

Volonterski centar Sisak dio je programskih aktivnosti Agencije lokalne demokracije Sisak. Otvoren je 9. lipnja 2011. godine u okviru projekta financiranog sredstvima Europske unije kroz IPA Prekogranični program Hrvatska-Bosna i Hercegovina te dijelom sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije. Tijekom 2014.godine, rad Volonterskog centra Sisak podupire i Grad Sisak.  Agencija lokalne demokracije Sisak je članica Hrvatske mreže volonterskih centara.
 
Naše korisnice iskazale su zanimanje za aktivnosti volonterskog centra jer su saznale da se volontirati može na mnogim zanimljivim manifestacijama i kulturnim događanjima koji im nastavno mogu otvoriti vrata u području zapošljavanja.

U ime ALD-a Sisak dočekala nas je predsjednica Paula Raužan koja je pozvala korisnice da se priključe velikoj volonterskoj obitelji ALD-a.

Mr. sc. Poredoš Lavor iz našeg lokalnog mobilnog ureda predala je predsjednici ALD-a CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta.

Više o Agenciji lokalne demokracije u Sisku možete saznati na http://www.lda-sisak.hr/index.php?lang=hr&page=about

FOTOGALERIJA...

GRADSKI MUZEJ SISAK
 
17.06.2014.

Dana 5. lipnja sa svrhom upoznavanja subjekata u zajednici korisnice Projekta posjetile su i Gradski muzej Sisak. Naime, ova ustanova je uključena iz razloga jer često koristi poticajne mjere zapošljavanja i tako zapošljavaju osobe koji su aktivni tražitelji posla, a imaju i potrebe za volonterskom podrškom prilikom raznih kulturnih i društvenih manifestacija u zajednici.

Ravnatelj Muzeja Vlatko Čakširan, viši kustos upoznao je korisnice s postavkama Gradskog muzeja, realnim mogućnostima i ograničenjima po pitanju zapošljavanja, aktualnim i nadolazećim kulturnim događanjima, te ih pozvao na uključivanje u volonterske aktivnosti putem kojih se upoznaju novi ljudi i dobivaju značajne informacije za profesionalno ostvarenje.

Gradski muzej Sisak je baštinska ustanova koja obavlja muzejsku djelatnost, kako mu i ime kaže, prvenstveno na području grada Siska. Muzej je ustanova koja sakuplja, obrađuje i omogućuje pristup predmetima baštine koje čuva u ime javnosti. Prema klasifikaciji muzeja, Gradski muzej Sisak pripada muzejima općeg tipa s djelokrugom rada u okviru lokalne zajednice. Kao i svi muzeji općeg tipa, Gradski muzej Sisak u svom fundusu sadrži nekoliko zbirki muzejskih predmeta različitih kako po vrsti prikupljene građe, tako i po razdobljima kojima ona pripada.

Osobit interes naših korisnica privukle su informacije o kreativnim radionicama koje Muzej organizira za građanstvo kao i planovi razvoja „Industrije kulture“ koja bi se temeljila na čuvanju tradicije i kulture, ali i razvoju i unapređenju povijesnih i kulturnih znamenitosti grada što bi u konačnici značilo i uključivanje više aktivista u ostvarenje željenih planova.

Mr. sc. Poredoš Lavor iz našeg mobilnog ureda predala ravnatelju V. Čakširan CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta.

Više o Gradskom muzeju Sisak možete saznati na http://www.muzej-sisak.hr/

FOTOGALERIJA...

CENTAR ZA ŽENE ADELA
 
17.06.2014.

Dana 5. lipnja naše korinice posijetile su  Centr za žene Adela gdje ih je primila predsjednica ove udruge Marijanka Kovačević.

Centar za žene Adela osnovan je 2003. godine s ciljem ekonomskog osnaživanja žena kao i pružanja pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja. Cilj Udruge je  zaštita i promocija ljudskih prava građana i građanki Sisačko-moslavačke županije i ostalih ljudi koji se nalaze na području Sisačko-moslavačke županije, a u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Općom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, sve u cilju unapređenja kvalitete života i razvoja civilnog društva.

Udruga ima SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja koji je otvoren 24 sata, a broj je 044 888 888. Od 1. srpnja 2008.godine ova udruga ima i Tajno sklonište – sigurnu kuću za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Upravo su i neke od naših korisnica u teškim fazama života bile smještene u navedeno sklonište. Centar za žene Adela i ostalim svojim projektima nastojao je promijeniti svijest javnosti o nasilju.

Predsjednica Centa Adela Marijanka Kovačević je istaknula prisutnost velike potreba na našem području za osnivanjem još doma za skrb starih i nemoćnih osoba. Istaknula je da prema njezinim saznanjima na području Sisačko-moslavačke županije ima dosta objekata u vlasništvu općina, gradova ili države koji su neiskorišteni, a mogli bi poslužiti ovoj humanoj svrsi. Predložila je da svi zajedno udružimo snage, pratimo nadolazeće natječaje za projekte udruga, među kojima je posebno istaknula natječaje Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladi od kojih bi neki mogli biti i uskoro objavljeni kada bi zajedno Centar za žene Adela i Mine Aid mogli prijaviti projekt koji bi se odnosio na uređenje nekog od napuštenih prostora za predmetni dom, te da bi se na taj način mogla pokušati osigurati i radna mjesta u lokalnoj zajednici za osnažene korisnice koje su završile tečaj za njegovatelja.
Tijekom susreta bilo je sasvim jasno i razumljivo da se svi zajedno trebamo sam više angažirati i pokušati osmisliti korisne projekte za zajednicu koji bi rezultirali i (samo)zapošljavanjem jer u situacijama ekonomske krize i otežanog zapošljavanja nemam vremena za čekanje „boljih vremena“.

Mr. sc. Poredoš Lavor iz našeg mobilnog ureda predala predsjednici Centra Adela Marijanki Kovačević CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta.

Više o Centru za žene Adela možete saznati na http://www.centar-adela.org/

FOTOGALERIJA...

UDRUGA SLIJEPIH SMŽ - SISAK
 
17.06.2014.

Udruga slijepih SMŽ – Sisak jedna je od uspješnijih i aktivnijih udruga na području Sisačko-moslavačke županije koja raznim projektima aktivno sudjeluje u zajednici i zapošljavanja osobe putem projekata i poticajnih mjera Zavod za zapošljavanje. Stoga su dana 5. lipnja naše korisnice posijetile  Udrugu slijepih SMŽ - Sisak gdje ih je primila tajnica Mirjana Vojnović i putem natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih zaposlena videća pratiteljica Estera Goga.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak osnovana je 1955. godine, te danas u svom članstvu okuplja oko 150 slijepih osoba. Udruga je čvrsto pozicionirana i prepoznatljiva nevladina organizacija koja uspješno surađuje sa udrugama civilnog društva, poslovnim sektorom i institucijama državne regionalne i lokalne vlasti. Udruga provodi projekte i programe koji su po svom sadržaju namijenjeni djeci, mladeži, ženama, osobama treće životne dobi, kasnije oslijepjelim osobama, razvijanju grupa za podršku i samo-podršku, zapošljavanju slijepih, raznim edukacijama lokalne zajednice. Jedan od njihovih najznačajnijih programa je Dnevni centar slijepih - prvi takve vrste u Hrvatskoj, sufinanciran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, Sisačko-moslavačke županije i grada Siska. Danas u programu sudjeluje preko 30 korisnika s ciljem deinstitucionalizacije, osnaživanja te razvijanja neovisnog življenja.

Naše korisnice, mnoge po prvi puta, imale su priliku vidjeti kako izgleda i kako se piše knjiga odnosno tekstovi na Brajici – taktilnom pismu namijenjenom slijepim osobama. Također hvale vrijedna informacija je bila i ta da Ministarstvo socijalne politike i mladih nekoliko puta godišnje raspisuje natječaje za videće pratitelje, te da su uvjeti minimalno srednja škola i makar tri mjeseca iskustva u radu sa slijepim osobama koje se mogu steći i volontiranjem. Naše korisnice su pozvane da ako žele u budućnosti javljati se na navedene natječaje dođu volontirati u Udrugu slijepih, pobliže se upoznati s životom i mogućnostima slijepih osoba, te tako steći i uvjete za prijavljivanje na navedene natječaje.  

Mr. sc. Poredoš Lavor iz našeg mobilnog ureda predala je tajnici Udruge Mirjani Vojnović CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta nakon čega je tajnica Vojnović predložila da će za sve korisnike Dnevnog centra slijepih s područja Siska i Petrinje ispisati na Latinici i Brajici kontakte njegovateljica sa sisačkog područja kako bi im se slijepi izravno mogli obratiti ako će trebati pomoć njegovateljice.

Više o Udruzi slijepih SMŽ - Sisak možete saznati na http://www.udruga-slijepih.hr/

FOTOGALERIJA...

POSJET UDRUZI PROJEKT GRAĐANSKIH PRAVA SISAK

 
17.06.2014.

Sa svrhom upoznavanja lokalne zajednice s korisnicama koje su uključene u naš projekt organiziran je posjet udruzi Projekt građanskih prava u Sisku dana 5. lipnja 2014. godine.

Projekt građanskih prava Sisak je nevladina, nepolitička, neprofitabilna, humanitarna organizacija, registrirana u Sisku 02.12.2003. godine. PGP-CRP Sisak nastavlja rad Projekta građanskih prava Norveškog vijeća za izbjeglice. Cilj udruge je pružanje humanitarne pomoći prognanicima, izbjeglicama, povratnicima i socijalno ugroženim osobama, kao i promocija i zaštita ljudskih prava i vrijednosti svih građana u svezi izgradnje, jačanja i učvršćivanja demokracije i humanizma, te zaštite i afirmacije ljudskih, građanskih i političkih prava.

Tako su naše korisnice upoznate s mnogim informacijama koje im mogu biti korisne u svakodnevnom životu, kao npr. da postoji besplatni pravni telefon broj 0800 200 098 pri kojem pravni stručnjaci u vremenu od 8 do 16 sati daju pravne savjete ili naručuju na osobne susrete zainteresirane stranke. Isto tako upoznate su i s postojanjem Portala www.moja-prava.info na kojem također mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć i savjete. Neke od korisnica već su koristile ove besplatne pravne usluge osobito po pitanju ostvarivanja prava na uzdržavanje malodobne djece, procesuiranja obiteljskog nasilja, diskriminacije na tržištu rada i sl. Uz razne edukativno-informativne materijale svaka korisnica je dobila i zadnje objavljeni primjerak Biltena „Imam pravo“ koji sadrži niz korisnih savjeta i uputa s područja zaštite ljudskih prava.

U ime PGP-a Sisak dočekali su nas Anita Košar Ulemek, Aleksandar Kojić i Saša Zeljug koji su naše korisnice pozvali da se priključe njihovom radu.

Mr. sc. Poredoš Lavor iz našeg lokalnog mobilnog ureda predala je predstavnicama PGP-a CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta.

Više o Projektu građanskih prava u Sisku možete saznati na http://www.crpsisak.hr/?lang=hr

ZAKLADA „SANDRA STOJIĆ“ KUTINA
 
11.06.2014.

Sa svrhom upoznavanja lokalne zajednice s korisnicama koje su završile tečaj za njegovateljicu 29.05.2014. organiziran je posjet za deset korisnica s područja Kutine Zakladi „Sandra Stojić“ u Kutini.

Sandra Stojić rođena je 30. svibnja 1977. godine u Kutini. Nakon duge i teške bolesti, 20. srpnja 2010. preminula je u 33. godini života. Nakon toga njezini roditelji i članovi obitelji pokreću Zakladu koja nosi njezin ime.

Mr. sc. Biserka Stojić i Suzana Fehlen, specijalistica palijativne skrbi u sestrinstvu koje su i nositeljice inicijative za osnutak Zaklade „Sandra Stojić“ upoznale su naše korisnici s djelovanjem ove Zaklade, pojmovima palijativna skrb, njega za umirućeg pacijenta, komunikacija s terminalno bolesnom osobom i članovima obitelj, a zajedno smo pogledali i kraći dokumentarni film o hospiciju u Njemačkoj. Predstavnice su nazočnima iznjele svoja iskustva u radu, te smo tako svi zajedno saznali da je iznimno važno zadržati smirenost, slušati čovjeka i pratiti njegove potrebe i mogućnosti, ne provoditi liječenje pod svaku cijenu, već omogućiti dostojanstven kraj. Posebno su bile dojmljive riječi mr. sc. Stojić „Često iz vlastite sebičnosti činimo stvari koje za oboljelog više nemaju smisla.“

Nazočnima su podijeljeni razni edukativni materijali Priručnik za teško oboljelog i njegovu obitelj „I mi smo s vama“, a saznali smo i da se druge subote u listopadu obilježava Svjetski dan palijativne skrbi i da je ljubičasta boja znak palijative.  

Više o Zakladi „Sandra Stojić“ možete saznati na http://www.zaklada-sandra-stojic.hr/Home/O_Zakladi

FOTOGALERIJA...

KORISNICE POSIJETILE UDRUGU NEZAPOSLENIH U KUTINI – UNUK
 
11.06.2014.

Udruga nezaposlenih u Kutini osnovana je u kolovozu 2012. godine, te je prva udruga takvog karaktera u Sisačko-moslavačkoj županiji. Razlog njihova osnivanja je velik broj nezaposlenih u Hrvatskoj, te više od 2000 nezaposlenih u Kutini, od čega je čak 58% žena.

UNUK provodi razne projekte pomoći osobama s invaliditetom, starim bolesnim i nemoćnim osobama u vidu pomoći u kući, stoga je djelatnica mobilnog ureda mr. sc. Daša Poredoš Lavor organizirala susret za naše korisnice s predstavnicima ove udruge Marijanom Loznačić, Mirjanom Lončarić i Zdenkom Lončarić, dana 29.05.2014.

Zdenko Lončarić upoznao je nazočne s ciljevima ove udruge, a to su pružanje pomoći i ostvarivanje prava nezaposlenima, a naročito ženama iznad 40 godina života, samohranim majkama, duže nezaposlenim ženama i ostalim nezaposlenim kroz realizaciju vlastitih i drugih programa/projekata, kako bi se podigla njihova konkurentnost u traženju i dobivanju zaposlenja. Godišnja članarina u ovoj udruzi je 20 kuna.

Naše korisnice sudjelovale su u razgovoru razmjene informacija i iskustava, o provedbama aktualnih i budući programa i javnih inicijativa, a vezano na temu zapošljavanja i samozapošljavanja.

Više o Udruzi nezaposlenih u Kutini možete saznati ovdje.

FOTOGALERIJA...

KORISNICE POSIJETILE OBITELJSKI DOM „IDILA“ KUTINA
 
11.06.2014.

Sve više je osoba starije životne dobi i prisutna je sve veća potrebna dostojanstvenog i kvalitetnog podmirenja njihovih potreba. Tako se je dugogodišnja kutinska poduzetnica Branka Misirača odlučila za otvaranje obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe kapaciteta do 20 korisnika. Ako se ovaj poslovni pothvat pokaže uspješnim, razmišlja i o proširenju kapaciteta.

Stoga je 29.05.2014. organiziran susret za naše korisnice koje su pohađale edukaciju za njegovateljice s gospođom Brankom Misirača koja je pobliže istima izložila svoje planove i mogućnosti. Tako smo saznali da se dom „Idila“ nalazi u mirnom dijelu grada, da je u tijeku prikupljanje upita korisnika za smještaj, te da će to biti prije svega za osobe starije životne dobi koje su pokretne ili polupokretne.

Gospođa Misirača pozvala je naše korisnice da po dobivanju potvrde ili certifikata o položenom ispitu za njegovateljicu – kontaktiraju je, te da će se obavljati razgovor s istima kako bi se one koje ispunjavaju sve potrebne kriterije zaista i zaposlile.

Naše korisnice postavljale su razna pitanja koja su ih zanimala vezana za posao, a gospođa Misirača im je podijelila informativne letke o domu „Idila“.

Mr. sc. Poredoš Lavor iz predala je gospođi Misirača CD sa životopisima svih korisnica ovog projekta.

FOTOGALERIJA...

Volonterke u Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“
 
11.06.2014.

Dio korisnica koje su završile tečaj za informatičkog operatera volontira pri udruzi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ u Sisku. Radi se o nevladinoj udruzi koja se bavi promicanjem ljudski prava i jednakopravnosti, zalaže se za zaštitu prirode i životinja, te djeluje na razvoju volonterstva, građanskog aktivizma, cijelo-životnog obrazovanja i humanitarnom radu u zajednici. Udruga djeluje na području cijele Sisačko-moslavačke županije.

Naše korisnice svojim znanjima ovoj udruzi su u značajnoj mjeri pomogle pri stvaranju potpunije baze podataka korisnika s jasnijom raspodjelom istih po spolu, godinama života, socijalnom i zdravstvenom statusu, te potrebama, prilikom vođenja evidencije prikupljenih donacija u naravi, ali i u konkretnom humanitarnom radu u zajednici i obilascima socijalno ugroženih obitelji, te staračkih samačkih domaćinstava. Predsjednik ove udruge Tihomir Lavor iskazao je zadovoljstvo suradnjom s našim polaznicama, pohvalio je njihovu marljivost, zaželio im puno uspjeha u pronalaženju posla i zahvalio im se što su upravo Građansku inicijativu izabrale kao mjesto svog volontiranja.

Zajednička završna evaluacija volonterskih aktivnosti u NKČ Vlado Gotovac u Sisku
 
02.06.2014.

Dana 28.05.2014. u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku organizirali smo završno druženje volonterki i djelatnika u kojem su korisnice iznosile svoja iskustva o višetjednim volonterskim aktivnostima provedenim u ovoj ustanovi. Mogli smo čuti da su iznimno zadovoljne radnom atmosferom i pozitivnim međuljudskim odnosima, da im je drago što su mogle dio svojih znanja podariti Knjižnici u vidu rada za dobrobit zajednice i da im je vrijeme provedeno u Knjižnici brzo prošlo. Korisnice su popunile volonterske knjižice, koje su im potom i ovjerene od strane ravnateljice Dubravke Šurlan, prof.. Potom su korisnice imale priliku anonimno evaluirati zadovoljstvo organizacijom volonterskih aktivnosti, kao i svoju participaciju u istome.

Uz korisnice volonterke, ovom druženju je nazočila mr. sc. Daša Poredoš Lavor iz našeg mobilnog ureda koja je ravnateljici Šurlan predala CD za životopisima svih korisnica ovog projekta u svrhu daljnje kvalitetne suradnje. Ravnateljica Dubravka Šurlan, prof. i Martina Bašić su iskazale zadovoljstvo ostvarenom suradnjom i kvalitetom rada volonterki. U našem druženju je sudjelovala i novinarka Slađana Marković s Quirinus radija koja je sačinila sažetak događanja za središnju informativnu emisiju Pregled dana. I dalje se kroz rad lokalnog ureda planira niz upoznavanja i povezivanja korisnica projekta koje su osnažene i obogaćene novim znanjima i vještinama s predstavnicima lokalne zajednice – što su korisnice s radošću prihvatile.

FOTOGALERIJA...

Korisnice projekta u posjetu udruge „Mala kuća“ i radio postaje „Novska“ u Novskoj
 
02.06.2014.

Djelatnica ureda Mr.sc. Daša Poredoš-Lavor i korisnice projekta posjetile su Udrugu osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije "Mala kuća" u Novskoj, a tajnica Udruge Aleksandra Milković ih je upoznala s potrebama i projektima koje provode i koje Udruga priprema, jer upravo u okviru tih projekata se koriste usluge i znanja njegovateljica za koje su se polaznice projekta i osposobljavale. Također tajnici Aleksandri Milković predan je CD sa životopisima svih korisnica ovog Projekta kako bi se predstavnici Udruge „Mala Kuća“ mogli bolje upoznati s njihovim znanjima i kapacitetima kao aktivnim tražiteljicama posla na tržištu rada.

Nastavno je posjećena Radio postaja Novska gdje su korisnice i djelatnica ureda gostovale u emisiji "Otvoreni studio" koju vodi Monika Šporčić Harak. U emisiji je djelatnica ureda Poredoš Lavor govorila o tijekovima odvijanja projekta "Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti", kao i pojmovima zaposlenost i nezaposlenost, o negativnim psihosocijalnim učincima dugotrajne nezaposlenosti na mentalno zdravlje te motivaciju. Korisnice Krunić i Matoš govorile su o svojim iskustvima tijekom pohađanja edukacije, obavljanja praktičnog rada i volontiranja u zajednici. I ovom emisijom pridonijeli smo borbi protiv diskriminacije žena na tržištu rada, informiranju i promociji našeg Projekta sa svrhom povezivanja lokalne zajednice i osnaženih korisnica obogaćenih novim znanjima koje su aktivne tražiteljice posla.

FOTOGALERIJA...

www.novska.hr

www.radionovska.hr

Volonterske aktivnosti u NKČ Vlado Gotovac u Sisku
 
26.05.2014.
Naše korisnice koje su uspješno završile edukaciju za računalnog operatera provode volonterske aktivnosti pri Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku kako bi stečena znanja i vještine korisno primijenile za dobrobit zajednice. Tako u grupama od dvije do četiri korisnice u skladu s potrebama Knjižnice provode po šest radnih dana na poslovima sortiranja i slaganja knjižne građe, unosa potrebnih sadržaja u informatičku bazu podataka, kategorizacije sadržaja u informatičkoj bazi, obrade teksta (prijepisa, prilagodbe, izrade tabela i sl.), sudjeluju u arhiviranju i pripremi knjižne građe za otpis i sl.

Voditeljica smjene Martina Bašić, prof. i ravnateljica Knjižnice Dubravka Šurlan, prof. iskazale su zadovoljstvo aktivnošću naših korisnika, te je dogovoreno zaključno druženje volontera i djelatnike Knjižnice kada će zajednički i evaluirati ovu višetjednu suradnju. Korisnice tijekom volonterskih aktivnosti redovito obilazi naša djelatnica mobilnog ureda mr. sc. Daša Poredoš Lavor kako bi im bila podrška i izvor bitnih informacija za daljnje djelovanje i aktivan nastup na tržištu rada.

FOTOGALERIJA...

PODIJELJENI CERTIFIKATI ZA RAČUNALNOG OPERATERA U SISKU
 
12.05.2014.
Završena je prva edukacija u okviru informatičkog opismenjavanja. U edukaciju je bilo uključeno 17 korisnica te je do sada njih 15 uspješno završilo edukaciju za računalnog operatera i primilo certifikate koji se upisuju u elektronsku radnu knjižicu. U okviru navedenog programa nastavilo se i s edukacijom za ECDL specijalistu u koji je uključeno osam korisnica.

FOTOGALERIJA...

Obiteljski dom – postanite udomitelj - Pomoć i njega u kući
 
17.04.2014.
U rubriku „Brošure“ dodali smo nove sadržaje, publikacije „Obiteljski dom“, „Postanite udomitelj“ i "Pomoć i njega u kući".

Brošure možete preuzeti ovdje.
SAJAM POSLOVA
 
01.04.2014.

25.03.2014. SAJAM POSLOVA,SISAK, Hotel Panonija Sisak

Udruga Mine Aid i korisnice projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“ sudjelovali su na Sajmu poslova u Sisku. Korisnice su predstavile svoje radove izrađene tijekom kreativnih radionica te su brojne posjetitelje informirale o svojem iskustvu stečenom kroz projektne aktivnosti kao i o vrijednosti te važnosti čitavog projekta.

Istovremeno voditeljica projekta održala je prezentaciju u okviru okruglog stola „Važnost informacijskog-komunikacijskih tehnologija na tržištu rada“, a u svrhu informiranja o ostvarenim rezultatima, posebice u području informatičkog opismenjavanja te podizanja svijesti o potrebama i mogućnostima nezaposlenih žena.

FOTOGALERIJA...

PROMOTIVNI LETAK

Edukacija za njegovateljice
 
06.03.2014.
U Kutini 17. veljače 2014. započela je druga skupina edukacije za korisnice projekta.

Korisnice će proći edukaciju za njegovateljice pri čemu će steći znanja i vještine za obavljanje poslova i radnih zadataka njegovateljice (pomoći u provođenju osobne higijene bolesnika/štićenika i higijene okoline /sestri, bolesniku - štićeniku/, brinuti za posteljno rublje, pomoći pri podjeli hrane i hranjenju bolesnika, pomoći bolesniku pri obavljanju fizioloških potreba, uređivati i oblačiti umrlog, brinuti za transport umrlog, provoditi dezinfekciju pribora za njegu i okoline bolesnika (mehaničku i kemijsku), provoditi depedikulaciju, prepoznati promjene na bolesniku /štićeniku i izvijestiti medicinsku sestru); upoznati građu i funkciju čovječjeg tijela kao cjeline; razviti humani odnos prema bolesnom čovjeku, njegovoj obitelji i okolini; razviti pozitivne stavove u odnosu na zdravlje, bolest i nemoć; razviti kulturno higijenske navike, savjesnost, urednost; razviti sposobnost razumijevanja zahtjeva i radnih naloga koje pred njegovateljicu postavlja medicinsko osoblje.

Po završetku edukacije korisnice će dobiti certifikat koji se upisuje u elektronsku radnu knjižicu.

Edukacija za računalnog operatera
 
12.02.2014.
U Sisku 3. veljače 2014. započela je nova edukacija korisnica projekta.

Korisnice će proći edukaciju osoposobljavanja za računalnog operatera putem koje će steći znanja potrebna za samostalan rad na računalu kao što su unos podataka i obrada teksta, izrađivanje grafičke dokumentacije, izrađivanje tablica, grafikona, kalkulacija, korištenje Interneta i drugo.

Po završetku edukacije korisnice će dobiti certifikat koji se upisuje u elektronsku radnu knjižicu.

FOTOGALERIJA...

„Osnove poduzetništva - prvi koraci u samozapošljavanju“
 
03.02.2014.

Dana 30.01.2014. godine u Sisku je održana radionica pod nazivom „Osnove poduzetništva-prvi koraci u samozapošljavanju“.

Kroz radionicu korisnice su bile upoznate s osnovama poduzetništva u smjeru kako postati poduzetnik, važnost organizacije posla, etičke odgovornosti i timskog rada. Također, govorilo se o različitim oblicima poslovanja (obrt, poduzeće) te o kreiranju poslovnog plana i ispitivanju tržišta.

Korisnice su kroz radionicu radile na osobnoj procjeni sebe kao potencijalne poduzetnice; kojim vještinama i znanjima raspolažu, koje su njihove snage, a koje slabosti u pokretanju konkretnog posla...

Obzirom da je ova radionica bila posljednja u nizu od 15 tematskih radionica koje su se organizirale i provele na području Kutine i Siska, korisnice su za svoj trud i rad primile certifikate te proslavile uspješan završetak ove projektne aktivnosti.

FOTOGALERIJA...

„Poslovna etika“
 
03.02.2014.
Dana 28.01.2014. u Sisku održana je radionica pod nazivom „Poslovna etika“. Kada se govori o profesionalnoj, poduzetničkoj ili poslovnoj etici govori se o pravednom i prirodnom poslovanju u skaldu sa savješću.

Kroz radionicu se govorilo o načelima i principima etičkog poslovanja, odgovornosti poslodavaca i radnika kao i društvenoj odgovornosti.

Nadalje su definirane prednosti etičkih kodeksa, te su korisnice kroz osobna iskustva govorile o etičkim kodeksima u organizacijama u kojima su do sada radile te etičkim dilemama posebice kada je riječ o radnjama koje nisu definirane kao kriminalne, ali su moralno uputne.

Također se dotakla tema poslovnog ponašanja u okviru koje su korisnice procjenjivale osobnu razinu znanja na tom području.

FOTOGALERIJA...

Kreativno OSCAR - Osnaženija i sigurnija u sebe činim korak naprijed
 
03.02.2014.

Nakon niza susreta koji su imali za cilj emocionalno osnaživanje, usvajanje znanja s područja poslovne komunikacije, razvijanje raznih kreativnih vještina zaista možemo sa sigurnošću reći da su naše korisnice sigurnije u sebe i da čine korak naprijed u svom privatnom životu i djelovanjima usmjerenim ka profesionalnom ostvarenju. Tako smo našu radionicu u kojoj smo nastojali putem socioodramskog pristupa prikazati razne situacije u poslovnim odnosima tražiteljica posla i poslodavaca nazvali „OSCAR - Osnaženija i sigurnija u sebe činim korak naprijed“, a koju je vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Živimo u vremenu kada se razni ljudi snalaze na razne načine. Neki su manje, a neki više iskreni, mnogi lažu i navlače „maske“. Zapitajmo se kada i zašto glumimo, kako doživljavamo kada drugi glume nama i navlače svoje maske? Na temelju raznih životnih iskustava korisnica putem sociodramske ekspresije nastojali smo prikazati nekoliko susreta tražitelja posla i poslodavaca – sa svrhom poboljšanja kvalitete tih vrlo osjetljivih, stresnih i zahtjevnih kontakata i odnosa.

U edukativnom dijelu susreta Poredoš Lavor je govorila o diskriminaciji i mobbingu – u društvu općenito i na radnom mjestu. U svijetu ne postoji jedinstvena definicija diskriminacije i u biti često se radi o subjektivnom doživljaju uskraćivanja određenog prava ili mogućnosti. Diskriminacijom se smatra i stavljanje neke osobe u nepovoljniji položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju osnove za diskriminaciju. Mobbing je neprijateljska i neetička komunikacija koja je usmjerena na sistematičan način od strane jednog ili više pojedinaca, uglavnom prema jednom pojedincu, koji je zbog tog zlostavljanja stavljen u poziciju u kojoj je bespomoćan i u nemogućnosti da se obrani, te držan u njoj pomoću stalnih maltretirajućih aktivnosti. One se vrlo često javljaju (najmanje jednom tjedno) i u dužem razdoblju (najmanje 6 mjeseci).

Tako podučene što su diskriminacija i mobbing korisnice su putem sociodramskog pristupa temeljem višegodišnje prakse tražiteljica posla priredile nekoliko prikaza (kako smo ih popularno nazvali skečeva) susreta s raznim poslodavcima, prikazujući pri tome situacije pozitivnih iskustava, zdrave komunikacije, osobne kulture i profesionalnosti, ali i onih manje kvalitetnih susreta u kojem su doživjele diskriminaciju, omalovažavanje, zadiranje u privatnost, seksistički nastup, nepotizam i druge slične pojave. Tako su stvoreni slijedeći skečevi:
- „Ništa bez vrećice“ u kojem su prikazani mito i korupcija
- „E, ne moš' zato jer si žensko“ u kojem je prikazana diskriminacija uvjetovana spolom
- „Nadmoć i strah“ u kojem je prikazan hladan i površan odnos poslodavčevog suradnika, ali i manjak samopoštovanja tražiteljice posla
- „2 u 1“ priča je koja ukazuje na nekorektan odnos prema profesionalnom rastu i razvoju tražiteljice posla, straha od konkurencije, ali i sklonost preferiranju veze i poznanstva pri odabiru zaposlenika
- „'Ko će kome neg' svoj svome“ u kojem je istaknuto dobivanje posla preko političkih veza, srodnika i poznanstva
- „Bez „veze““ priča je koja ukazuje na otežano zapošljavanje žena s više djece koje se k tome i samohrane majke
- „Volontiranje je bitno“ ukazuje na važnost strpljenja, upornosti, unutarnje motivacije i pozitivnih stavova prema poslu koji obavljamo uz prikaz vrijednosti volontiranja
- „Poslovna varka“ zanimljiva je kratka priča u kojoj formalni oglas za potrebom za radnikom/icom pretvara se u prikupljanje klijentele za tarot na prevaru
- „Bolje za kunu ležat, nego za dvije radit“ – priča koja govori o nedovoljnom interesu tražitelja posla, unatoč kvalitetnom i korektnom odnosu poslodavca

Tijekom susreta u Sisku koji je održan dana 23. siječnja 2014. godine ponovo smo bili i izravni gosti u emisiji „Aktualno“ Quirinus radija koju vodi urednica i novinarka Karmen Valenta, u kojoj su sudjelovale voditeljica projekta Marija Breber koja je govorila o razvoju projekta i daljnjim sadržajnim odrednicama, voditeljica psihosocijalnih i kreativnih radionica Daša Poredoš Lavor koja je govorila o današnjoj temi radionice, te korisnice Sonja Jurković iz Siska i Nena Majcen iz Kutine koje su govorile o svojim dojmovima vezanim za ovu edukaciju te ulogama koje imaju u skečevima.

Hvala svim korisnicama koje su sudjelovale u sociodrami i vrlo kvalitetno prikazale stanja i situacije koje se mogu susresti u svakodnevnom životu na tržištu rada.

Bez obzira na doživljena negativna iskustva naše korisnice zaista bivaju osnažene i sigurnije u sebe čine korak naprijed.

FOTOGALERIJA...

RADIO EMISIJA...

Vještine aktivnog traženja posla
 
27.01.2014.
Dana 21.01.2014. godine u Sisku održana je radionica pod nazivom „Vještine aktivnog traženja posla“.

Radionica je obuhvaćala niz tema kao što su: načini i mogućnosti informiranja o slobodnim radnim mjestima, kako napisati kvalitetan životopis, kako napisati molbu za posao i motivacijsko pismo, kako se pripremiti za intervju za posao i sl.

Korisnice su kroz vježbu pripremile svoj životopis u Europass obrascu koji će nastavno u suradnji s lokalnim uredom biti dorađen i postavljen na web stranicu projekta.

Također, pripremile su i prezentirale kratko samopredstavljanje za potencijalne poslodavce u vidu prikaza svoje motivacije za određeno radno mjesto te stečenih specifičnih znanja i vještina.

FOTOGALERIJA...

Prezentacijske i pregovaračke vještine  
27.01.2014.
Dana 16.01.2014. godine u Sisku održana je radionica pod nazivom „Prezentacijske i pregovaračke vještine“.

U okviru radionice obrađene su teme vezane uz govorništvo, osobine dobrog govornika, koje su to zamke u javnim nastupima te kako se nositi s tremom. Nadalje, govorilo se o konkretnim zadacima u procesu izrade prezentacije pri čemu su korisnice kroz grupni rad pripremile i prezentirale prezentacije na zadane teme, a pred auditorijem od tridesetak osoba.

Također, korisnice su bile upoznate sa stilovima komuniciranja i važnosti prilagođavanja istoga. Sa strategijama rješavanja sukoba i značajem pregovaranja kao najboljim oblikom rješavanja poslovnih sukoba. Nadalje obrađeni su konkretni koraci u provedbi procesa poslovnog pregovaranja te vještine dobrog pregovarača.

FOTOGALERIJA...

Poslovna komunikacija
 
27.01.2014.
Dana 14.01.2014. godine u Sisku održana je radionica pod nazivom „Poslovna komunikacija“. Poslovna komunikacija je oblik komunikacije koji se koristi za osobno promicanje odnosno promicanje organizacije, proizvoda ili usluga. Riječ je o prijenosu informacija unutar poslovnog svijeta.

Sukladno navedenom obrađeno je niz tema od neverbalne komunikacije, poslovnog ponašanja do pisane poslovne komunikacije. Neverbalna komunikacija važna je upravo zbog stvaranja dojma prilikom intervjua za posao, prezentacija, poslovnih sastanaka i slično.

Činjenica je da 90% ljudi mišljenje o nama stvara u prve 4 min, pri čemu se 60-80% dojma stvoriti na temelju neverbalne komunikacije sugovornika. Nadalje kod pisanog poslovnog komuniciranja koje čini 70% ukupne poslovne komunikacije sredstvo prenošenja poruke su napisane riječi.

Sukladno tome, korisnice su bile upoznate s osnovnim pravilima pisanog poslovnog komuniciranja, prednostima i nedostacima, vrstama poslovnih pisama te vještinama sastavljanja različitih vrsta dopisa, zapisnika, potvrda i sl.

FOTOGALERIJA...

Origami tehnika
 
14.01.2014.

Upoznati nove kulture, životne vrijednosti, umjetnost i ljude uvijek je novi izazov i daje širinu životne spoznaje. Tako je naša slijedeća radionica, održana u Kutini i Sisku pod vodstvom mr. sc. Daše Poredoš s gostima, bila posvećena upoznavanju Dalekog istoka, Japana i origami tehnike. Osvrnemo li se možemo uočiti nama bliže sadržaje u kojima su iscrpno prikazana japanska tradicija i kultura. U mladosti smo zasigurno čitali književno djelo autora Karla Brucknera „Sadako hoće živjeti“ u kojem je mlada djevojka radila tisuće ždralova za mir u svijetu, a prije sedam godina prava pošast za žene, ali i muškarce željne upoznavanja ženskog srca ljubavni roman autora Arthura Goldena „Sjećanje jedne gejše“. Prema sadržaju oba književna djela snimljeni su i filmovi.

U edukativnom dijelu susreta Poredoš Lavor je govorila o „Origamiju u modernom društvu“, istaknuvši razna svjetska iskustva vezana za uporabu origamija. Da je origami tehnika dobro prihvaćena i u europskim zemljama potvrđuju i mnogobrojne novogodišnje dekoracije kada su umjesto živih jelki iz prirode za ukrašavanje domova i izloga u blagdansko vrijeme korištena zanimljiva i maštovito obojena drvca od papira i kartona. Najveća origami jelka nastala je 1993. godine u Nizozemskoj. U gradu Eyndovene na središnjem trgu napravljena je papirnata jelka visoka 15 metara koja je bila ukrašena raznim origami predmetima.

Imali smo i gošću – gospođu Nadu Tušak, prof., članicu Društva Japansko-hrvatskog prijateljstva koja je kazivala priče i legende o origamiju, korisnice upoznala s osobitostima Društva Japansko-hrvatskog prijateljstva, značaju origamija u svakodnevnom životu, a potom je korisnice podučila izradi jednostavnih i modularnih origamija. Tako su nastale origami omotnice (koverte), ukrasne zvijezde, kocke i ždralovi. Oni smioniji krenuli su i u izradu Kusudama zdravstvenih kugli za koje treba više vremena i usmjerenog strpljivog rada. Tijekom radionice poslušali smo i nekoliko tradicionalnih instrumentala, a sve korisnice su dobile i CD sa snimljenim prikazima izrade nekih origami predmeta kako bi isto mogle kreativno stvarati i kod kuće.

Tijekom susreta u Sisku koji je održan dana 9. siječnja 2014. godine rodila se je ideja da korisnice zajedno s profesoricom Tušek osnuju u vidu udruge Origami društvo Sisak, a da se radionice odvijaju na području Sisak-Capraga (kvart poznat kao sisačka Željezara koja je nekad bila industrijski div, a danas jedva preživljava). Prema tumačenju korisnica „Možda bi upravo izrada ždralova koji simboliziraju zdravlje i dug život pomogli ovom socijalno deprivirajućem području da oživi i krene iz stagnacija ka napretku“. Tušak vjeruje da bi ovakav društveni aktivizam dobio podršku Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao i Društva Japansko-hrvatskog prijateljstva.

FOTOGALERIJA...

Kreativno Otpad nije smeće
 
18.12.2013.

Važno je štedjeti i tako odgovorno se ponašati prema prirodi, obnovljivim izvorima energije, ali i kućnom proračunu. Tako smo naše slijedeće radionice koje su bile održane u Kutini i u Sisku, a koje je vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor nazvali „Otpad nije smeće – kreativnim znanjima do poboljšanja kućnog proračuna“. Za ovu radionicu polaznice su donijele razne kućne stvarčice koje bi se mogle karakterizirati kao „otpad“ kako bi ih oplemenile kreativnošću i kako bi one postale zanimljivi ukrasni i/ili uporabni detalji. Bilo je tu papirnate i kartonske ambalaže koje su postale ukrasne kutijice, staklenih boca koje su postale vaze, raznih podrapanih tekstilnih predmeta koji su postali maštoviti cvjetovi (broševi i ukosnice) i još podosta toga.

U edukativnom dijelu susreta s obzirom da je isti bio posljednji u nizu u 2013. godini voditeljica Poredoš Lavor održala je i razgovaraonicu „Ostvarimo u Novoj godini i nove uspjehe“. Pojasnila je zato što većina ljudi ne razumije uspjeh – „Nema čarobnog štapića i sreća ne pada s neba. To nije lutrija. Nije dovoljno samo stati na putu do kuće, uplatiti loto i zatim čekati da vas uspjeh pogodi. Niti je to mjesto na koje ćete dospjeti u nekom čarobnom životnom trenutku. Uspjeh nije odredište - to je svakodnevica. Jedini način na koji ćete ga postići jest da na tome radite iz dana u dan. Da biste bili uspješni, ne morate biti sretni niti bogati, ali trebate znati sljedeće: vi ste ono što radite svaki dan; najprije vi oblikujete navike, a one zatim oblikuju vas; navike uspjeha jednako je jednostavno razviti kao i navike neuspjeha; svakog se dana nalazite u procesu postojanja i, ovisno o tome čemu se posvećujete, postajete bolji ili lošiji.“

Imali smo i gosta iz Hrvatske obrtničke komore – Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije gosp. Nenada Joksimović, tajnika OK SMŽ koji je polaznice informirao o radu Hrvatske obrtničke komore, te održao informativno-edukativno predavanje s diskusijom pod nazivom „Registracija obrta u Republici Hrvatskoj“. Tako su polaznice bile informirane o vrstama obrta, pravnim propisima koje se odnose na obrt, troškovima otvaranja istog i sl. Najviše zanimanja polaznice su pokazale za teme djelatnosti koji se mogu obavljati kao sezonski obrti, za Javni poziv Sisačko-moslavačke županije za projekte „Tradicijski i umjetnički obrti“, te za listu proizvoda koji se mogu izrađivati u domaćoj radinosti. Polaznice su dobile i razne informativne brošure koje se odnose na poticaj obrtništva.

Posebnost ovog susreta je bio trenutak kada je polaznica Ivančica Velić tajniku Obrtničke komore SMŽ Nenadu Joksimović prezentirala dio ručnih radova koje radi godinama u tehnici konca i svile. Nakon kraćeg zajedničkog razgovora naša Ivančica je pozvana da se uključi u rad Obrtničke komore SMŽ, Udrugu „Suvenir“ i dobila je poziv da u proljeće 2014. godine svoje radove prezentira na velikom Sajmu suvenira u Opatiji na koju dolaze izlagači iz cijele Hrvatske, a posjećuju ga posjetitelji iz cijelog svijeta, naravno, uz pomoć i podršku OK SMŽ.

Bio je ovo trenutak velike radosti i ushićenja – bravo Ivančica!

Tijekom susreta u Sisku koji je održan dana 12. prosinca 2013. godine ponovo smo bili i izravni gosti u emisiji „Aktualno“ Quirinus radija koju vodi urednica i novinarka Karmen Valenta, u kojoj su uz voditeljicu radionica Dašu Poredoš Lavor sudjelovali gost iz Obrtničke komore SMŽ Nenad Joksimović i sudionice Andrea Smolčić, Marija Tomić i Ivančica Velić.

Njegujući tradiciju i multikulturalnost tijekom ovih radionica u Kutini nas je polaznica kako je mi od milja zovemo Beti upoznala s tradicionalnom makedonskom glazbom i običajima, a u Sisku nam je Azra na arapskom pismo napisala temu radionice i imena svih polaznica.

RADIO EMISIJA

FOTOGALERIJA...

„Kreativnost i domišljatost u svakodnevnom životu“
 
18.12.2013.
Kao što smo naučili, kreativnost daje mnogostruke mogućnosti u svakodnevnom životu. Stoga smo slijedeće radionice koje su bile održane u Kutini i u Sisku, a koje je vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor nazvali „Kreativnost i domišljatost u svakodnevnom životu“.

Imali smo i goste iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (poznatije kao Mala kuća) predsjednicu Samiru Spoja i tajnicu i voditeljicu programskih aktivnosti Aleksandru Milković, dipl. novinarku. Udruga OSI SMŽ djeluje na širem području županije pa tako svoje urede imaju u Petrinji, Novskoj i Glini. Od čelnica Udruge OSI SMŽ saznali smo i kretanje potreba za uslugama njegovateljice na novljanskom području koje će proizaći iz projekta njihove godine u što ćemo se svakako uključiti.

U edukativnom dijelu susreta voditeljica Poredoš Lavor održala je i razgovaraonicu „Kako izbjeći zaduženja i sačuvati zdravlje“ u kojoj je stavljen naglasak na racionalnu potrošnju i pronalaženje domišljatih rješenja u svakodnevnom životu s ciljem prevencije obiteljskih konflikata uvjetovanih manjkom novca, ostvarenja mogućih ušteda, te usklađivanju životnih želja s životnim mogućnostima.

Na ovoj radionici polaznice su upoznate s osnovama decoupage tehnike odnosno salvetne tehnike, te uporabom špage i tekstila za ukrašavanje i izradu uporabnih i ukrasnih predmeta.
Salvetna tehnika ukrašavanja predmeta od čvrstih materijala doživjela je ponovni procvat – kao i u 17. stoljeću kada se je počela primjenjivati. Stara tehnika, koja nam je došla s Istoka, postala je pravi hit u mnogim kućanstvima. Suština je u izrezivanju i kombiniranju dijelova papira (salvete), njihovom lijepljenju na obojenu ili specijalno pripremljenu površinu i lakiranju. Retro duh se vraća sa salvetnom tehnikom i to na drvene, staklene, metalne, keramičke površine. Iako se na prvi pogled ova tehnika može učiniti teškom ovaj kreativan rad iznimno je zanimljiv, te je za njegovu realizaciju potrebno vrijeme i podosta strpljenja.

Na ovoj radionici nastale su drvene pločice i kuglice ukrašene salvetama, bočice ukrašene špagom i broševi od tekstila.

Dobro raspoloženje, domišljata inspiracija, vješte ruke i srce puno motivacije stvorilo je razne uratke spremne za mnoge izložbene manifestacije.

TV EMISIJA

FOTOGALERIJA...

Šesta radionica – kreativno s fimom i gipsom
 
10.12.2013.
Naše daljnje aktivnosti usmjerene su ka kreativnim radionicama koje u Kutini i u Sisku nadalje vodi mr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Kreativnost se može definirati kao kapacitet za postizanje novih rješenja problema. Ona je osnova mentalnog zdravlja. Treba istaknuti da se kreativna art-terapija ne bavi umjetničkim talentom. Ona polazi od tvrdnje da svatko zna npr. crtati, oblikovati i stvarati bez obzira na to koliko to estetski lijepo ili tehnički pravilno izgledalo, jer to nije ni važno. Važno je ono što crtež, figura ili uradak izražava i sadržava, te njegova emocionalna i komunikativna vrijednost. Važniji je proces stvaranja od konačnog produkta. Neki od elemenata kreativnog stvaralaštva kroz koji se mogu izraziti emocije su pokret (potez može biti smiren/agresivan/nervozan), boja (topla/hladna), različiti materijali (npr. "tvrdi" ili "meki", sintetički ili prirodni) i kompozicija (npr. bogata/siromašna detaljima, organizirana/kaotična). Kroz kreativno stvaranje osoba prenosi unutarnji svijet u vanjski. Za razliku od govora, crtež ili kreativni uradak su trajna zabilješka unutarnjeg procesa i uvijek mu se može iznova vraćati.

Na prvom kreativnom susretu polaznice su se upoznale s fimo masom i gipsom. Od fimo mase su radile razne ukrasne predmete (npr. ogrlice, narukvice, naušnice i sl.), a od gipsa razne figurice koje su potom ukrašavale – ostavljale kao zasebne figure, na iste stavljale magnete ili ih lijepile na drvenu podlogu. Bilo je i kombinacije s drugim (prirodnim) materijalima pa su tako nastala i „drvca života“ – od kamena, žice i fimo okruglica.

U ovim radionicama stvoreni su razni ukrasni, ali i neki uporabni predmeti koji su rezultata motivacije i kreacije žena koje svoja životna nastojanja usmjeravaju ka samoostvarenju. Tijekom kreativne radionice u Sisku posjetili nas je i novinarska ekipa Jabuka TV koja je o cijelom projektu napravila vrlo zanimljiv i kvalitetan prikaz koji je i prikazan u programu Sisačke kronike.

FOTOGALERIJA...

Peta radionica o ulozi žena u modernom društvu
 
10.12.2013.
Nakon uspješno održanih psihosocijalnih radionica o osobitostima komunikacije, unapređenju socijalnih vještina s osobitim naglaskom na motivaciju, značaju samopoštovanja i preveniranju stresa održali smo i radionice na temu „Uloga žene u modernom društvu“ koje je u Kutini i u Sisku vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Žene su u našem društvu sve više zaposlene, pa tako sudjeluju u stvaranju značajnog dijela BDP-a, postupno postaju menadžerice, investitorice, politika im skromno otvara svoja vrata, ranije su već osigurale i mjesta kao ugledne sveučilišne profesorice, liječnice ili pravnice. Sve više ih javno iskazuje svoje ambicije, zarađuju više, ali ne isto kao muškarci, sve više samostalno donose važne odluke u privatnom i poslovnom životu te sve više utječu na najveći broj kupovina za potrebe u kućanstvu.

Današnja "idealna žena" trebala bi biti uspješna poslovna žena koja gradi svoju karijeru, a o obitelji brine uz pomoć nekog od članova, pokazuje istraživanje koje je GfK proveo na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika u Hrvatskoj(izvor: www.Gfk.hr ,1.7.08.). Tako naime smatra 40% ispitanika, dok njih 33% smatra da je "idealna žena" ona koja je zaposlena, ali radi na manje odgovornim pozicijama te se samostalno brine o obitelji.

15% ispitanika smatra da je “idealna” domaćica/majka koja se prvenstveno posvetila obiteljskim obavezama. Različita znanstvena istraživanja pokazuju, da je ženama važno da ne ostanu domaćice koje će se samo brinuti o kuhanju, kući i djeci već im je za sreću jako bitan dobar posao. EU dirigira da žene u Hrvatskoj moraju činiti 60% zaposlenih do 2010. godine – sada smo na završetku 2013. godine i vidimo da to nismo postigli. Unatoč zakonima EU o jednakim plaćama, žene zarađuju 15 % manje od muškaraca, a taj se raskorak zamjetno sporije umanjuje od razlika u zapošljavanju.

Osobitu pozornost posvetili smo ženama na selu jer mnoge polaznice ove edukacije su žene iz ruralnih područja. Žene na selu čine 45% ženske populacije i preko 51% ukupnog seoskog stanovništva. Imaju nisko obrazovanje (samo 2,6% žena je završilo višu školu ili fakultet), još uvijek je prisutno tradicionalno shvaćanje uloge žene, a prisutna je izolacija (izdvojenost žena iz društvenog i političkog života sela). Žena na selu radi bez 8-satnog radnog vremena, često je potplaćena ili nezaposlena, moguće suočena s diskriminacijom na radnom mjestu i u obitelji. Ona ne može otići od kuće kad poželi i ne može otići da stručni kongres ili ljetovanje, bez da dobro organizira obavljanja poslova kod kuće. Stoga, nemojmo biti zavidni kada žena sa sela dođe u grad lijepo odjevena i u dobrom automobilu, te kupi neku skuplju stvar i plati je gotovinom jer tu su samo mali trenuci njezina sloboda vremena, a ne uobičajena svakodnevnica mnogih gradskih žena – života na špici i na kredit.

Predrasudama i krutim stavovima usađena poimanja o postojanju “muški” i “ženski” postaju sve bljeđa, a poslovi postaju obiteljski poslovi. Najvažnije je da oboje partnera u svakom trenutku osjećaju obostrani doprinos obiteljskom životu.

Tijekom ovog susreta koji je bio obogaćen s mnogim iskustvima polaznicama, iste su dobile priliku prikaza osobnih znanja, vještina, kapaciteta i mogućnosti koje ih čine posebnima. Tako su sudionice prikazale svoje ručne radove, maštovite zimnice i likere, čitale svoje pjesme i proze, pokazale prikupljene kulinarske recepte kao i njihove recepte koji su objavljeni u kuharicama, ukusne kolače, ukrasne i uporabne predmete i još mnogo.

Bilo je zadovoljstvo uvidjeti da sudionice unatoč tome što su ne zaposlene raspolažu s mnogim znanjima i vještinama koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu, unaprijediti kvalitetu života njihovih obitelji i dodatno ih pozitivno prezentirati na tržištu rada.

FOTOGALERIJA...

Radionice o suočavanju sa stresom
 
02.12.2013.
Riječ „stres“ često se koristi u svakodnevnoj komunikaciji. Mnogi su ljudi danas pod „stresom“, mnogi su doživjeli razna „stresna“ iskustva i mnogima je životna faza nezaposlenosti „stresna“ sadašnjost koja se reflektira na sve segmente života kao nezaposlenog pojedinca, tako i na članove njegove obitelji. Stoga smo jednu od psihosocijalnih radionica koje je u Kutini i u Sisku, 27. i 28. studenog, vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor posvetili upravo suočavanju sa stresom.

Stres je sklop emocionalnih, tjelesnih i/ili ponašajnih reakcija do kojih dolazi kad neki događaj procijenimo opasnim ili uznemirujućim. Stresor ili izvor stresa je događaj ili niz događaja za koje procjenjujemo da ugrožavaju naš život i/ili život nama važnih ljudi, materijalna dobra, samopoštovanje i sl. To je događaj za kojeg smatramo da može poremetiti (izmijeniti) uobičajeni, svakodnevni tijek našeg života. Stresor je vanjski događaj, dok je stres unutrašnje stanje ili doživljaj. Stres je sam po sebi prilično neutralan. Dobar stres može djelovati kao začini života.Važno je da li reakcija na stres vodi ka boljoj prilagodbi (adaptaciji) organizma ili u pogrešnu prilagodbu (maladaptaciju) i bolest.

Stres izaziva raniju menopauzu. Visokom razinom stresa smatra se potreba za brzim obavljanjem zadataka, te obavljanje više zadaća odjednom. To potvrđuje francusko istraživanje provedeno na 1500 ispitanica. Stres utječe na ravnotežu hormona što može ubrzati starenje jajnika. Menopauza je u prosjeku počinjala u 52. godini života, a u 9% ispitanica koje su izjavile da su pod stresom u obitelji i na poslu i koju godinu ranije. Gotovo iste učinke može proizvesti i pušenje više od 10 cigareta na dan.

Temeljni preduvjet za uspješno suočavanje i prevladavanje stresova i kriza jest njihovo pravodobno prepoznavanje, utvrđivanje njihovih pokretača i podržavajućih čimbenika, poznavanje mogućih posljedica na osobno i obiteljsko funkcioniranje, uz usvajanja tehnika samopomoći i imanje podrške bližnjih.

Kretanje je najprirodnija i najdjelotvornija anti-stres aktivnost. Loše raspoloženje se rastopi tijekom šetnje u prirodi. Važna je i pravilna prehrana. U znatnoj mjeri opuštaju ples i glazba – glazba je najmoćnije sredstvo za mijenjanje kemizma u mozgu; na osobe u stresu blagotvorno djeluje glazba Bacha, Mozarta, Čajkovskog, ali i druge vrste glazbe ovisno od ukusa pojedinca. Vježbe istezanja otklanjaju napetost mišića. Masažom se stvara osjećaj opuštenosti i odmora, ublažava se bol. Joga uravnotežuje um, dušu i tijelo. Humor i smijeh – tko se rado i često smije obično ima pozitivan stav prema životu, zna se radovati i uživati u malim stvarima, druželjubiv je i ugodan u društvu. Smijanjem se oslobađamo napetosti, preveniramo agresiju i bijes.

Za ovu prigodu u svrhu anti-stres djelovanja u obje skupine sudionice su pjevale, a one najhrabrije su i zaplesale. Unatoč mnogim iznesenim iskustvima sudionica koje su zaista doživjele mnoge stresne situacije – dan razgovora o stresu nije bilo stresan već je završen uz mnogo pažnje i međusobne podrške.

FOTOGALERIJA...

Treća radionica o samopoštovanju
 
02.12.2013.
25. i 26. studenog održana je i slijedeća psihosocijalna radionica pod nazivom „Značaj samopoštovanja za osobni rast i razvoj“ - u Kutini i u Sisku koje je vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Sasvim je jasno da dugotrajna nezaposlenost može u znatnoj mjeri poljuljati samopoštovanje, štetno djelovati na stvaranje pozitivne slike o sebi, a kompromitira i povjerenje u vlastite kapacitete i ispravnost svijeta u kojem živimo.

U vrlo dinamičnoj atmosferi praćenoj s puno iznošenja osobnih iskustva sudionice su međusobno dijelile svoje životne priče – praćene pohvalama i korekcijama od strane grupe i voditeljice. Rad u grupi u znatnoj mjeri pomaže da bolje i cjelovitije doživimo sebe, učimo na tuđim iskustvima, mijenjamo se, rastemo i razvijamo u povoljnijem smjeru.

Samopoštovanje je način na koji se vidimo, što mislimo o sebi, koliko se cijenimo, koliko mislimo da vrijedimo. Samopoštovanje nije odraz samo vlastitih procjena nego proizlazi i iz reakcija drugih ljudi, osobito osoba koje volimo i koje su nam važne. Sliku o sebi stvaramo cijelog života i upravo stoga je važno i ulaganje u cijelo-životno obrazovanje.

Osoba visokog samopoštovanja osjeća da zaslužuje lijepe stvari, priznaje si da vrijedi unatoč manama, više ustraje u postizanju cilja, optimističnija je, lakše se nosi s kritikama i lošim stvarima, sretnija je, zadovoljnija, fizički i psihički zdravija, otpornija je na stres i učinkovitija je. Osoba niskog samopoštovanja misli da je slaba i neadekvatna, nesigurna, sumnja u sebe, često se kritizira, boji se da će je drugi odbaciti, često nema osjećaj da vrijedi, boji se da će ostaviti loš dojam, da neće uspjeti, lakše odustane, više je zabrinuta i manje je učinkovita.

Samopoštovanje gradimo misleći pozitivno jer nema nerješivih problema, prihvaćanjem svojih slabosti i ograničenja jer nitko nije savršen, ali je važno unaprijediti svoj znanja i postati kvalitetnija osoba, upornošću pri čemu nas mogući početni neuspjeh ne smije obeshrabriti i odgovornošću jer naš život je u našim rukama.

Prijedlog vrijedan daljnje pažnje i angažmana proizašao je tijekom rada s polaznicama iz Kutine, a odnosi se na njihovu želju da im se pomogne osnovati Žensku udrugu Moslavine koja bi se bavila zaštitom ženskih prava, prevencijom obiteljskog nasilja, pomoći i podrškom samohranim majkama, majkama djece s invaliditetom i sl.

FOTOGALERIJA...

„Učenje uspješnih socijalnih vještina“
 
27.11.2013.

Održane su radionice na temu „Učenje uspješnih socijalnih vještina“, a posebnost radionica bilo je i izravno sudjelovanje u programu Radio Quirinusa.

Uz voditeljicu Dašu Poredoš Lavor u emisiji “Aktualno” Radio Quirinusa sudjelovale su polaznice Jadranka Demonja, Azra Mulabdić i Dragana Vasilj koje su govorile o projektu, osobitostima radionica, osobnim očekivanjima i zadovoljstvu sudjelovanja u projektnim aktivnostima.

RADIO EMISIJA

FOTOGALERIJA

KAKO SE USPJEŠNOM KOMUNIKACIJOM DOVOLJNO DOBRO ZALOŽITI ZA SEBE
 
21.11.2013.

Uspješno su održane prve dvije psihosocijalne radionice u Kutini (dana 18. 11. 2013.) i Sisku (dana 19. 11. 2013.) pod nazivom „Kako se uspješnom komunikacijom dovoljno dobro založiti za sebe“ koje je vodila mr. sc. Daša Poredoš Lavor. Uključenost sudionica bila je potpuna, a njihova aktivnost vrlo dinamična.

Komunikacija ispunjava osnovnu ljudsku potrebu da budemo u kontaktu s drugim ljudima. sve što činimo u životu zahtijeva komunikaciju. I osobni i profesionalni uspjeh često ovise o tome koliko dobro razumijemo druge i koliko dobro drugi mogu razumjeti ono što im želimo prenijeti komunikacijom. Pravo slušanje ima za cilj zaista razumjeti što sugovornik želi reći.

Pritom slušatelj može aktivno reagirati da bi što bolje razumio sugovornika. Takvo slušanje se zove aktivno slušanje i temelj je uspješne komunikacije (kimanje glavom, potpitanja, komentari i sl.). vrlo malo ljudi zna kako slušati. Istraživanja pokazuju da se preko 75% onoga što je rečeno ignorira, krivo razumije i vrlo brzo zaboravi. Još je rjeđa sposobnost da u potpunosti shvatimo najdublje značenje onoga što nam je netko htio reći.

Timski rad je ključ modernog poslovnog upravljanja. Tim briljantnih pojedinaca često je manje učinkovit od briljantnog tima prosječnih pojedinaca

U svakodnevnom poslovanju komunikacija je "krvožilni sustav" svake tvrtke jer bez "cirkulacije" informacija nemoguće je odvijanje poslovnih procesa. Većina problema među ljudima nastaju kao rezultat loše komunikacije. Stoga su naše sudionice uz edukativan imale i praktičan rad u malim grupama ili timovima pri čemu su izrađivale edukativno-informativne plakata na teme komunikacije s partnerom, s djecom i na radnom mjestu. Putem vrlo maštovitih i kreativnih prikaza upotpunjenih raznim životnim iskustvima sve sudionice su s primjerenim znanjem usvojile novo-naučene sadržaje i tako ostvarile preduvjete za sudjelovanje u slijedećoj psihosocijalnoj radionici u kojoj će biti riječi o učenju uspješnijih socijalnih vještina. Fotografije svjedoče da je ozbiljan rad bio praćen i vedrim ozračjem.

FOTOGALERIJA...

POČELE PRVE RADIONICE ZA NEZAPOSLNE ŽENE
 
20.11.2013.

Dana 18.11.2013. godine počele su prve proaktivne radionice u okviru projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“. Ukupno će se održati 15 tematskih radionica kroz 30 susreta, a na području grada Kutine i Siska.

Prve teme usmjerene su na komunikaciju, asertivni pristup i uspješno osobno zalaganje, te osobitost socijalnih vještina i važnost motivacije za traženje posla.

FOTO...

OKRUGLI STOL „EUROPSKA PERSPEKTIVA KUTINE U OBRAZOVANJU I ZAPOŠLJAVANJU“  
30.10.2013.

Dana 23.10.2013. godine u Kutini na Sajmu poslova održan je okrugli stol na temu „Europska perspektiva Kutine u obrazovanju i zapošljavanju“. Sukladno navedenom udruga Mine Aid održala je prezentaciju u svrhu predstavljanja projekta „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“ te podizanja svijesti o poteškoćama u zapošljavanju žena.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici gradske vlasti, javnih ustanova te predstavnici privatnog sektora.

FOTOGALERIJA...

DANA 16.10.2013. GODINE U SISKU ODRŽAN JE PRVI KOORDINACIJSKI SASTANAK SA KORISNICAMA PROJEKTA
 
18.10.2013.

Korisnicama je još jednom ukratko predstavljen projekt „Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti“ kao i IPA program u okviru kojeg su odobrena sredstva za provedbu projektnih aktivnosti.

Na sastanku se raspravljalo o globalnim aktivnostima i vremenskom okviru potrebnom za provedbu istih, te su nastavno dogovoreni detalji vezano za održavanje psihosocijalnih i kreativnih radionica, te radionica za podizanje profesionalnih znanja i vještina kao prvog sljedećeg koraka u implementaciji.

Sastanak je održan u prostoru Doma Eugen Kvaternik kojeg je ustupio Grad Sisak.


Lokalni mobilni ured započeo s radom
 
03.10.2013.

U okviru projekta organiziran je rad lokalnog mobilnog ureda koji je otvorio svoja vrata 06.09.2013. Ured pruža usluge psihosocijalnog savjetovanja, informiranja o zakonskim pravima te upućivanja i povezivanja s adekvatnim organizacijama i institucijama na lokalnoj razini, također osigurava informativnu i tehničku podršku vezanu za zapošljavanje (kreiranje plana zapošljavanja, pisanje i slanje životopisa i sl.).

Specifičnost ureda je njegova mobilnost. Kako bi usluge za korisnice projekta bile što pristupačnije, djelatnica ureda magistra socijalnog rada Božica Ivaštinović, terenski obilazi sva četiri područja obuhvaćena projektom. Stoga je važno da se korisnice prethodno najave na broj telefona +38591/768-3943 i dogovore svoj termin. Do sada je ured posjetilo i kontaktiralo preko 60 nezaposlenih žena.

Ovim putem zahvaljujemo našem partneru HZZ područni ured Kutina na osiguranom prostoru u Kutini te Novskoj, Građanskoj inicijativi Moj grad Sisak za prostor u Sisku te Općini Jasenovac za prostor u Jasenovcu.


Započela provedba projekta "Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti"
 
04.09.2013.
Udruga Mine Aid započela je s provedbom projekta pod nazivom “Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti” u partnerstvu s Međunarodnim fondom za razminiranje i pomoć žrtvama mina i HZZ područni ured Kutina.

Projekt je financiran od EU u okviru IPA programa Komponente IV, a provodi se na području Sisačko-moslavačke županije. Doprinos EU iznosi 111.811,86 EUR odnosno 835.234,59 HRK.

Projekt je namijenjen ženama u dobi od 25 do 65 godina s područja Siska, Kutine, Novske i Jasenovca, koje su nezaposlene duže od 1 godine (pri čemu nije nužno da su prijavljene pri HZZ) te koje su korisnice bilo kojeg prava ili usluge sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Posebna pažnja biti će usmjerena na žene osobe s invaliditetom, žrtve nasilja te pripadnice nacionalnih manjina.

Cilj projekta je osnažiti nezaposlene žene kroz odgovarajuću psihosocijalnu podršku i edukaciju, povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada i pomoći im u zapošljavanju. Navedeno će se nastojati ostvariti kroz: osnivanje mobilnog lokalnog ureda koji će pružati profesionalnu psihosocijalnu pomoć i podršku; organiziranje 15 proaktivnih i kreativnih radionica koje imaju za cilj unaprijediti profesionalne i osobne kapacitete korisnica; te dvije vrste edukacijskih programa: informatičko opismenjavanje i edukacija za njegovateljice popraćeno praktičnim volonterskim radom. Sve aktivnosti obuhvaćene projektom su besplatne za korisnice, također osigurani su troškovi prijevoza, a završeni tečaj upisuje se u elektronsku radnu knjižicu.

Očekuje se da će projektne aktivnosti rezultirati emocionalno i socijalno osnaženim korisnicama, podignutom razinom znanja, vještina i iskustva potrebnih za ulazak na tržište rada te podignutom razinom unutarnje motiviranosti i samopouzdanja nezaposlenih žena.

Ovim putem pozivamo potencijalne korisnice da se uključite u projekt i unaprijede svoje osobne i profesionalne kapacitete, steknu nova iskustva i predstave se potencijalnim poslodavcima ili same započnu svoj privatan posao.

Kontakt osoba: Božica Ivaštinović
Mobitel: +38591/768-3943.


 
  VIDEO (predstavljanje korisnica)
  FOTOGALERIJA
  BROŠURE
  O UDRUZI - MINE AID
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda."

"Izradu web stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda."

„Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost udruge Mine Aid.“

"Projekt sufinacira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske"

„Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva podržava provedbu projekta kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje"

 
 
«Europsku uniju čini 28 zemalja članica koje su odlučile postupno povezivati svoja znanja, resurse i sudbine. Zajednički su, tijekom razdoblja proširenja u trajanju od 50 godina, izgradile zonu stabilnosti, demokracije i održivog razvoja, zadržavajući pritom kulturalnu raznolikost, toleranciju i osobne slobode. Europska unija posvećena je dijeljenju svojih postignuća i svojih vrijednosti sa zemljama i narodima izvan svojih granica.»
www.000webhost.com